Waterschade in woning door dakwerkzaamheden

Aansprakelijk voor de schade of is dit gewoon pech?

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Maar wie is daarvoor aansprakelijk? Het gebeurt vaker dat tijdens een verbouwing of werkzaamheden binnenshuis schade wordt toegebracht door timmerlui, dakbedekkers of andere vakmensen. Moet deze schade vergoed worden door de veroorzaker, door de huiseigenaar of valt dit gewoon onder overmacht?

Praktijkvoorbeeld
Een Tilburgse huiseigenaar had een dakdekkersbedrijf de opdracht gegeven werkzaamheden uit voeren aan zijn huis. Het dak werd hiervoor op verschillende plekken opengemaakt. Een plotselinge forse regenbui zorgde ervoor via de openingen behoorlijk wat water via muren en plafonds in de woning terecht kwam. De eigenaar sprak het bedrijf aan op de schade omdat er onvoldoende voorzieningen waren getroffen om te voorkomen dat er schade in de woning zou ontstaan als gevolg van regenval.

Buienradar.nl vooraf geraadpleegd
Volgens de dakdekkers hadden zij hun werk deugdelijk uitgevoerd en was er sprake van overmacht. Daardoor kon de eventuele schade niet aan hen worden toegerekend. De stortbui had zich zo plotseling voorgedaan, dat zij er van tevoren geen rekening mee hadden kunnen houden. Diezelfde dag en de dag tevoren had het bedrijf nog buienradar.nl geraadpleegd en daar was niets van een dreigende stortbui te zien.

Tekortgeschoten
De rechtbank stelde vast dat het bedrijf tekortgeschoten was, aangezien het de werkzaamheden had uitgevoerd op een manier die schade had toegebracht aan de woning, iets dat de eigenaar niet op grond van de overeenkomst hoefde verwachten. Van overmacht was geen sprake. Van een redelijk bekwaam dakdekker mag worden verwacht dat hij de dakwerkzaamheden zo uitvoert, dat blootstelling aan gevaar voor regen en dus schade binnen de woning wordt vermeden.

Concreet betekent dit dat dergelijke werkzaamheden niet moeten worden uitgevoerd als zich regen aandient of zonder dat er voorzorgsmaatregelen getroffen worden die ingeval van regenval het binnen dringen van regen tegengaan. Daar was in deze zaak geen sprake van. Het bedrijf diende daarom de schade aan de woning te vergoeden.