fabriek verzekering

Schadeverzekering voor werknemers

Als werkgever wilt u dat uw werknemers goed verzekerd zijn als zij voor uw bedrijf aan het werk zijn.
Daarom is Schadeverzekering voor Werknemers ontwikkeld. Met deze verzekering zijn uw medewerkers niet alleen tijdens het werken verzekerd voor schade door een ongeval maar ook tijdens bedrijfsgerelateerde activiteiten en tijdens het reizen van en naar werk. Bij bedrijfsgerelateerde activiteiten moet u denken aan bedrijfsuitjes en bedrijfsfestiviteiten, bedrijfsopleidingen en zakenreizen. Deze verzekering geldt ook voor schade van een werknemer als bestuurder of als in- of opzittende van een motorrijtuig.

WAT VOOR VERZEKERING IS DIT?
Dit is een schadeverzekering die aanvullend is op de dekking van de werkgeversaansprakelijkheid onder een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB), inclusief het motorrijtuigrisico.

WAAROM DEZE VERZEKERING?
Deze verzekering komt voort uit ontwikkelingen in de rechtspraak rondom goed werkgeverschap.

Wat houdt goed werkgeverschap in? Als werkgever bent u verplicht om u als goed werkgever te gedragen. En uw werknemers zijn verplicht zich als goed werknemer te gedragen. Voor u als werkgever betekent dit dat de zorgplicht verder gaat dan alleen veilige werkomstandigheden. Goed werkgeverschap kan meebrengen dat u voor ongevallen die verband houden met de werkzaamheden een voorziening voor uw werknemers moet treffen, los van eventuele aansprakelijkheid.

WANNEER IS DE MEDWERKER VERZEKERD ONDER DEZE VERZEKERING?
Een werknemer is verzekerd als u als werkgever op grond van artikel 7:658 BW (schending zorg- en instructieplicht) niet aansprakelijk bent voor zijn schade.

WIE ZIJN VERZEKERD?
Alle personen die bij u in dienst zijn en die een arbeidsovereenkomst hebben. Daarnaast zijn ook verzekerd:

  • Directeur-grootaandeelhouders met een minderheidsbelang in het bedrijf;
  • Zelfstandigen zonder personeel die als werknemer worden gezien; oproepkrachten en dergelijke;
  • Vrijwilligers die aantoonbaar in de administratie voorkomen;
  • Ingeleende personen met wie verzekeringnemer geen arbeidsovereenkomst heeft zoals stagiairs, uitzendkrachten, gedetacheerden en dergelijke.

Een werknemer is verzekerd als u als werkgever op grond van artikel 7:658 BW (schending zorg- en instructieplicht) niet aansprakelijk bent voor zijn schade.

WELKE SCHADE IS GEDEKT?
De schade die de werknemer lijdt, wordt vergoed. Met schade bedoelen we dan schade aan personen en schade aan zaken.

Wat bedoelen wij met schade aan personen en schade aan zaken? Met schade aan personen bedoelen wij: schade die is ontstaan door letsel of aantasting van de gezondheid van personen, ook als zij hierdoor overlijden. Ook de schade die daaruit voortkomt (gevolgschade), valt daaronder.

Met schade aan zaken bedoelen wij: schade die is ontstaan door beschadiging of het verloren gaan van zaken van een verzekerd persoon. Ook de schade die daaruit voortkomt (gevolgschade), valt daaronder.

Wat is woon-werkverkeer? Met woon-werkverkeer bedoelen wij de normale weg die een werknemer aflegt om van zijn huis naar zijn arbeidsplaats te komen en omgekeerd. De normale weg hoeft niet noodzakelijk het kortste traject te zijn. Een langer traject kan om verschillende redenen verantwoord zijn. Denk hierbij aan:

  • Snellere verplaatsing (bijvoorbeeld geen wegopbrekingen, minder stoplichten);
  • Minder gevaarlijk traject;
  • Noodzakelijke/vastgestelde omwegen (bijvoorbeeld carpooling, wegbrengen van kinderen naar kinderopvang of school, familiebezoek in het ziekenhuis, tandartsbezoek, tanken).

ZAKENREIS
De Schadeverzekering voor Werknemers biedt dekking voor schade bij ongevallen ontstaan/overkomen tijdens een zakenreis.

DEKKINGSGEBIED
De werknemers zijn over de hele wereld verzekerd.