ziekteverlof

Loon bij ziekte vaak ruimer dan gedacht

Bij werkgevers en werknemers bestaat er onduidelijkheid over het begrip loon waar een werknemer tijdens ziekte recht op heeft.

Als werknemer heb je tijdens ziekte (geestelijk of lichamelijk) recht op loondoorbelating.  Werkgever hebben daarbij wel de mogelijkheid om de eerste 2 ziektedagen geen loon door te betalen (wachtdagen). In de meeste CAO’s is bepaald dat je als zieke werknemer de eerste 2 dagen je loon blijft ontvangen.

Eerste ziektejaar
Tijdens het eerste ziektejaar heb je wettelijk recht op minimaal 70% van je dagloon (minimaal het minimumloon). Hiervan kan positief worden afgeweken door de werkgever. In speciale gevallen gelden wettelijk andere afspraken zoals voor orgaandonoren en zwangere of net bevallen vrouwen die hierdoor ziek zijn, geldt een 100% loondoorbetalingsverplichting.

Twee ziektejaar
In het tweede ziektejaar heb je eveneens wettelijk recht op minimaal 70% van je loon, met als kanttekening dat je loon wel onder het minimumloon mag komen.

Wat omvat het begrip ‘loon’?
In de praktijk bestaat geregeld onduidelijk over wat precies onder het ‘loon bij ziekte’ wordt verstaan. Werkgevers leggen het begrip beperkt uit en werknemers zien het begrip natuurlijk zo ruim mogelijk.

Het tijdvlak waarover het loon doorbetaald moet worden is doorgaans duidelijk.  Bij een werkweek van 36 uur  heeft de werknemer recht op 36 uur loondoorbetaling. Maar wat verstaan we nu allemaal onder het begrip loon?

De looncomponenten kunnen bestaan uit verschillende onderdelen
Onder loon wordt niet alleen het vaste loon verstaan, maar ook alle looncomponenten als bonus, overwerkvergoeding en commissies. Dat wil zeggen, als de werknemer bijvoorbeeld niet ziek zou zijn geweest en regulier overwerk had verricht in de betreffende periode, dan heeft de werknemer tijdens de ziekteperiode recht op loondoorbetaling inclusief het overwerk. Hetzelfde is ook van toepassing op bonussen en commissies.  Hiervan kan bij cao worden afgeweken.